31. 12. 2010.

Ratari

Udruženje je osnovano 2009 godine. Na čelu udruženja je Oktavijan Stojku. Neki od ciljeva Udruženja su:
  • zalaganje za unapređenje ratarstva
  • izbor najboljih sorti
  • unapređenje primene agrotehnike i savremene opreme u proizvodnji
  • unapređenje organizacije poljoprivrednih gazdinstava
  • saradnja sa subjektima koji su u mogućnosti da pomognu unapređenje ratarstva
  • edukacija ratara
................................................................... AKTIVNOSTI UDRUŽENJA 29.jun 2010. U organizaciji Asocijacije poljoprivrednika Srbije organizovani su protesti poljoprivrednika širom Republike. Udruženje poljoprivrednika Glogonja organizovalo je proteste kojima su se priključili paori Sefkerina, Opova, Kovačice, Padine, Jabuke i Dolova. Oktavijan Stojku, predsednik Udruženja ratara Glogonja i podpredsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije je poručio: Protestvujemo zbog niskih otkupnih cena svih poljoprivrednih proizvoda. Podržaćemo, naše ljude i naše proizvođače. Počinjemo u 11 časova, kad počinju protesti u celoj Srbiji. Idemo do Pančeva da dostavimo lokalnoj samoupravi naše zahteve. Zahtev ćemo predati radnoj grupi grada Pančeva, nadležnoj za izdavanje državnog zemljišta u zakup. Predat je i zvanični zahtev APS Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu trgovine, Robnim rezervama, Antimonopolskoj komisiji, Predsedniku i Premijeru države, kojim se traži: - hitna obustava uvoza svinjskog mesa i mleka, koja ugrožava domaću proizvoidnju - izrada dugoročnog plana u poljoprivredi - suzbijanje monopola - rešavanje problema otkupa poljoprivrednih proizvoda - imputi u proizvodnju - cena žita od 15 dinara - cena svinja od 140 dinara - cena mleka 32 dinara - cena junadi 1,7 Eura - za 100 kg sojinog zrna – 100 kg sojine sačme - regresirana nafta (plavi dizel) - isplata subvencija po hektaru, a ne po čoveku - smanjenje papirologije oko subvencija - pomoć poplavljenim područjima.
 Protest poljoprivrednika je propratila ekipa TV Pančeva ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 На протестном скупу у Глогоњу, 2.7.2009 године, пољопривредни произвођачи из Јужног Баната разговарали са Господом Теофанов Слободаном и Ковачевић Данијелом. После разговора, донета је одлука да се Министарству упути захтев којим ће се тражити да цена пшенице буде 15 динара+ПДВ, да се обезбеде складишта и да држава буде гарант за ускладиштену пшеницу, као и то да се субвенције повећају и исплате свим пољопривредницима подједнако. Захтев су потписали представници пољопривредника из више села: Глогоњ, Долово, Падина, Ковачица, Дебељача, Баранда, Јабука, Банатско Ново Село, Сефкерин ... Видео - РТВ ||| Фотографије ||| Б92 ,,,,,,,,,,,,,,,,

05. januar 2010. - NOVI SAD  
Protest paora zbog naknade za odvodnjavanje U 12 časova ispred Pokrajinske vlade održan je protest paora okupljenih u Asocijaciji poljoprivrednika Vojvodine.
Oni su nezadovoljni rešenjem za placanje naknade za odvodnjavanje koja je u odnosu na prethodne godine uvecana nekoliko puta.
 Preuzeto sa - RTV ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 7.jun 2010.
U 11 časova, u organizaciji Udruženja poljoprivrednika, na ulaz u Glogonj iz pravca Pančeva, traktorima i poljoprivrednim mašinama izašli poljoprivrednici iz Glogonja koji traže da se reše problemi u agraru. Saobraćaj nije blokiran. Oni zahtevaju da otkupna cena pšenice bude najmanje 15 dinara za kilogram, kao i da se hitno obustavi uvoz mleka i svinjskog i junećeg mesa na tržištu. Predstavnici Asocijacije zahtevaju i da im se omogući uvid u dugoročni plan i strategiju razvoja poljoprivrede, kako bi mogli da planiraju proizvodnju, ali i da se isplate neisplaćena podsticajna sredstva svima onima koji su podigli zasade, a nisu dobili novac. Zahtev je i da se za 100 kilograma sojinog zrna dobije 100 kilograma sojine sačme i da nafta (plavi dizel) na benzinskim pumpama bude regresirana. Poljoprivrednici traže i donošenje novih uredbi o podsticajnim sredstvima i smanjenje papirologije vezane za subvencije. Predstavnici Asocijacije su istakli da višemesečni sastanci sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu doveli ni do kakvih pomaka u rešavanju postojećih problema, te su primorani da protestima skrenu pažnju javnosti na težak položaj poljoprivrednika u Srbiji.
Dorel Vostinar 2011 © All rights reserved