23.05.2012.

Memorijalni centar

Memorijalni centar na starom nemačkom groblju u Glogonju otvoren je 26 juna 2009 godine. Svečanost je otvorila Gospođa Šenke, predsednica Zavičajnog društva podunavskih Nemaca poreklom iz Glogonja. Koja je između ostalog rekla:
“Kada smo 2003. godine prvi put sa velikim brojem bivših stanovnika Glogonja posetili svoje rodno mesto, bili smo još pomalo malodušni i nesigurni. Nismo znali kako će nas današnji Glogonjci dočekati, jer je naš odlazak bio veoma težak i bolan. Ipak mi smo došli bez mržnje, bez ogorčenosti, bez prebacivanja. Želeli smo da posle toliko godina samo ponovo vidimo svoj stari zavičaj, jer nismo zaboravili Glogonj iako smo se odavno naselili u novi zavičaj i tamo pronašli svoju sreću. Bili smo prijatno iznenađeni, jer je doček bio vrlo srdačan, i to ne samo u Glogonju.” Svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Pančeva na čelu sa gradonačelnicom Gospođom Vesnom Martinović koja je svima poželela dobrodošlicu. Govore su održali i predstavnik Ambasade Nemačke Gospoding Hartig, predsednik Saveta MZ Glogonj Gospodin Jovica Zagorac I Gospodin Jozef Jerger.
Pokretač svih radova je Zavičajno udruženje podunavskih Nemaca poreklom iz Glogonja, a čovek koji je najviše na tome radio i uložio najviše je G-din Anthon Nahm, uz nesebičnu pomoć G-dina Sretena Nakića.
Po završetku radova na starom groblju, njegovom pretvaranju u memorijalni centar, ostalo je pitanje preuređenja zida, koji delom više nije ni postojao. Gospodin Anton je još jednom uzeo stvar u svoje ruke, uložio sredstva i 1 decembra 2011 godine - nikla je nova ograda.