16. 10. 2012.

Svetski dan žena na selu

snimak - Slavko Jovanovski
15. oktobar je ustanovljen kao Svetski dan žena na selu, na Konferenciji žena Ujedinjenih nacija u Pekingu 1995. godine, kada su se države obavezale da ženama na selu obezbede ravnopravan pristup i potpuno učešće u strukturama vlasti, i učini vidljivim njihove potrebe i mogućnosti u kreiranju razvojnih politika sela.
Svetski podaci ukazuju na to da iako žene čine više od 50% stanovništva Zemlje i učestvuju u proizvodnji 60-80% hrane koja se uzgaja,žene na selu poseduju samo 2% zemlje i ostvaruju samo 1% svih poljoprivrednih primanja, što govori o izuzetno teškom položaju žena na selu. Istovremeno 2/3 nepismenih na svetu čine žene, a posle 70-tih godina prošlog veka broj siromašnih žena u svetu se udvostručio.
Svetski dan žena na selu se obeležava organizovanjem raznih aktivnosti i događaja koji ukazuju na težak položaj žena na selu.

Svrha je upoznavanje javnosti i institucija o velikoj, ali još uvek nepriznatoj ulozi žena sa sela, unapređenje položaja žena na selu i promovisanje njihove vidljivosti i veoma značajnom svakodnevnom doprinosu društvenoj zajednici.

Udruženje žena “Glogonjke” je povodom Međunarodnog dana žena na selu, organizovalo tribinu na temu zdravstvo (“Prevencijom do kvalitetnijeg života”), a potom su "Glogonjke" u holu Doma kulture izložile svoje proizvode i prikazale široj javnosti čime se bave, šta proizvode i kako žive.
Projekat je rađen sa ciljem da kroz organizovanje i realizaciju različitih edukativnih, stručnih, promotivnih i drugih aktivnosti doprinese unapređenju položaja žena i uspostavljanju rodne ravnopravnosti i politike jednakih mogućnosti u lokalnoj zajednici.


Snimak RTV Pančevo