17. 8. 2012.

Raspodela finansijskih sredstava iz gradskog budžeta

Deo članka J.Filipovića objavljenog u listu Pančevac

Živanović je u prvom obraćanju, sagledavajući stanje infrastrukture i priliv novca u kase naseljenih mesta, istakao da će se zalagati za malo drukčiju raspodelu finansijskih sredstava iz gradskog budžeta.

Gradski većnik zadužen za selo i ruralni razvoj je, stupajući na dužnost, od predstavnika mesnih zajednica tražio bilanse kada su u pitanju infrastruktura i priliv novca u poslednje četiri godine.

Tako je, recimo, u Glogonju i Dolovu asfaltirano 25 odsto puteva, u Brestovcu 17, Ivanovu 50, Novom Selu 65, Starčevu 90, Kačarevu 95, u Jabuci svih 100 odsto (s tim što su oni izgrađeni još 1977, a široki su svega 3,5 metara), a u Omoljici nedostaje oko osam kilometara asfalta.

Problem s vodovodom je najviše izražen u onim mestima (severnim) u kojima dominiraju azbestne cevi, pa je u Kačarevu rekonstruisana cela mreža, u Glogonju 25 odsto, Novom Selu pet odsto, a u Dolovu ni metar. Kada je kanalizacija u pitanju, projektna dokumentacija je urađena za sva naseljena mesta, a najdalje je otišlo Starčevo. Uz napomenu da građani ni u jednom selu još uvek ne koriste mrežu, osim delimično u Novo Selu.

Nezvanični podaci pokazuju da su poslednje četiri godine u omoljičku kasu iz gradske slilo 126 miliona dinara, u Kačarevo oko 103 miliona (tu ne spada ulaganje u rekonstrukciju vodovodne mreže), u Novo Selo 119 miliona, u Starčevo 232 miliona (veći deo iz pokrajinske kase), u Brestovac 51 milion, Dolovo 86,5, Ivanovo 43, Glogonj 44, dok za Jabuku nije bilo tačnih podataka. Više u listu Pančevac