2. 8. 2011.

Osveštan temelj hrama u Glogonju

U prisustvu velikog broja žitelja Glogonja, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave i mnogobrojnih gostiju,
danas je osveštan temelj Hrama posvećenog Svetim apostolima Petru i Pavlu.


Temelje Hrama Svetog Petra i Pavla osveštao je naš Preosvećeni Vladika Nikanor uz sasluženje

protojereja-stavrofora Stevana Uroševa, arhijerejskog namesnika pančevačkog iz Pančeva, protonamesnika Svetislava Milića i jereja Saše Čatlajića iz Opova, jereja Živana Mitrovića iz Jabuke, jereja Željka Milovanova iz Sefkerina, domaćina jereja Ivana Delića, paroha glogonjskog i đakona Igora Stankovića iz Vršca. Osim pomenutih sveštenika prisutni su bili protojerej-stavrofor Vidan Tomanić, prvi sveštenik SPC koji je zvanično opsluživao Glogonj i protonamesnik Zoran Panić, paroh iz Padinske Skele, ali nisu služili.
I pored velikog očekivanja nismo imali priliku da ugostimo protojereja Miroslava Vujića iz Dubovca, koji je ostao upamćen u Glogonju kao izuzetan sveštenik i paroh.

U svom obraćanju žiteljima Glogonja, vladika Nikanor izrazio je zadovoljstvo što će Glogonj dobiti hram i dodao da će Eparhija banatska pomoći u njegovoj izgradnji, ali da je za očekivati da će glavni teret izgradnje hrama izneti sami Glogonjci.
U temelj je spuštena boca sa porukom (Gramata) sledeće sadržine:
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha polaže se temelj ove crkve u čast i spomen Svetih apostola Petra i Pavla, za vreme Episkopa Banatskog Gospodina Nikanora, predsednika Crkvene opštine Dragana Stojanovića, Odbora za izgradnju crkve i jereja Ivana Delića.
U Glogonju, 25.11.2010. ----------- Fotografije ----------- TV Pančevo

.