22. 8. 2013.

Dozvoljeno kupanje na Tamišu

TV Pančevo je 21. avgusta 2013. objavilo sledeću vest

Prvi put posle dosta godina, Tamiš je za kupanje i to na Gradskoj plaži u Pančevu, u Glogonju i u Jabuci.

Prvu ovogodišnju analizu površinskih voda, pre svega za kupanje, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uradili su na osnovu uzoraka uzetih 12. avgusta.
- Naši rezultati su pokazali da kupališta na Dunavu, Tamišu i jezeru u Kačarevu pripadaju drugoj i trećoj klasi. Dakle, klasama koje su dozvoljene i preporučene za kupanje, kaže specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje dr Jelena Marić.
Za nekoliko dana biće i novih rezultata, pa će poređenje biti moguće. Još dve analize planirane su do kraja kupališne sezone, odnosno do 15. septembra.

Više - TV Pančevo

21. 8. 2013.

Regata - Tamiš 2013 -

IV ECO REGATA TAMIŠ 2013    -    FOTOGRAFIJE


Podstaknuti inicijativom za vraćanje Tamišu statusa plovnog puta, organizatori ove regate pokrenuli su manifestaciju koja će za cilj imati i podizanje svesti stanovnika o značaju zaštite reke Tamiš i celokupnog sliva Dunava.

Budući da je regata tokom prethodne dve godine pobudila veliko interesovanje nautičara i svih zaljubljenika u reku, organizatori očekuju da će ovogodišnja regata okupiti veliki broj učesnika.


PROGRAM REGATE: 

15. 8. 2013.

VELIKA GOSPOJINA - SFÂNTA MARIA MARE

Hram  Uspenija Presvete Bogorodice
Hramul  ''Adormirea Maicii Domnului''
  
Uspenije presvete Bogorodice - Adormirea Maicii Domnului
Rumunska pravoslavna crkva u Glogonju spada među najstarije Rumunske crkve u Banatu. Posvećena je Uspenju presvete Bogorodice, koja se po novom gregorijanskom kalendaru obeležava 15. avgusta.