30. 5. 2012.

Konstituisana Skupština MZ Glogonj


Konstitutivna sednica Skupštine Mesne zajednice Glogonj je održana 28.5.2012 godine.

Tom prilikom su verifikovani mandati i izabrani predsednik i zamenik predsednika.

28. 5. 2012.

Uredjenje prilaza

Ambulanta
Javno komunalno preduzeće "Glogonj" uredilo prilaze Zdravstvenoj stanici "Glogonj".

Posle završenih radova na vodovodnoj mreži u u ulici JNA, izvođač radova u saradnji sa našim JKP-om je uredio prostor ispred ambulante.
Ostalo je samo da se betoniraju staze iz ulica JNA i Oslobođenja, što je naše preduzeće i uradilo i to bez ikakve nadoknade.

25. 5. 2012.

Glogonjski mladi krompir

Pančevac, 24.5.2012.

Glogonjski povrtari su u jeku sezone vađenja mladog krompira. Prema rečima predsednika njihovog udruženja Koste Trebješanina, prinosi su solidni – oko kilogram po dužnom metru.

Više u listu Pančevac

24. 5. 2012.

Srce u Jabuci

Dom za LOMR "Srce u Jabuci"
JNA 45
26201 Jabuka
Telefon: 013/2358 007, 013/2624 007
E-mail: domsrce@open.telekom.rs
Žiro račun: 840-128667-90



DNEVNI BORAVAK
ZA DUŠU OPORAVAK !!
Šest sati boravljenja - dnevna doza ozdravljenja!

23. 5. 2012.

"Glogonjke!" dobile računar

Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin 19.5.2012 godine u Skupštini Vojvodine, u Klubu poslanika primio predstavnice tridesetosam ženskih udruženja, organizacija, klubova i društava iz čitave pokrajine. Jedno od nagrađenih udruženja su i "GLOGONJKE" koje su dobile računar.
Više na blogu Udruženja i sajtu APV

Skupština MZ Glogonj



Na opštim izborima održanim 6.5.2012 godine birali smo i nove članove Skupštine MZ Glogonj.

Od ukupno 61 kandidata izabrali smo 9


Atarski put

Grad Pančevo je uložio sredstava od zakupa poljoprivrednog zemljišta
uradio "tucanik" na dve deonice puta kroz bašte u Glogonju
u ukupnoj dužini od 1,8 km.



 

Bilten Instituta Tamiš Pančevo

Institut ˝Tamiš˝ tradicionalno priprema i publikuje bilten sa rezultatima ogleda u biljnoj proizvodnji. Ovogodišnji bilten nosi naziv: ˝Rezultati ogleda 2011 Institut Tamiš - Pančevo˝ Štampanu verziju publikacije možete lično preuzeti u Institutu ˝Tamiš˝ Pančevo ili posetite sajt Instituta "Tamiš" i

Kako podneti zahtev za povraćaj imovine ?

Agencija za restituciju Republike Srbije je objavila Javni poziv za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje, kao i Pravilnik o obrascu zahteva za vraćanje oduzete imovine, načinu i postupku podnošenja zahteva.
Zahtev u Pančevu možete predati na posebnim šalterima pošta: Pančevo 1 - Svetog Save 11 Pančevo 6 - Štrosmajerova 1 Nakon prijema zahteva pošta će izdati potvrdu o prijemu zahteva.

Promocija vojnih škola u Pančevu

Povodom otvorenih konkursa za vojne škole 27. februara 2012. godine održaće se promocija Vojne akademije i Vojne gimnazije u Pančevu u Domu VS sa početkom u 10.00 časova.
Učenicima osnovnih i srednjih škola predstaviće se kadeti Vojne akademije i učenici Vojne gimnazije koji će govoriti o specifičnostima školovanja, uslovima života i rada u internatima i mogućnostima koje pružaju vojne škole. Pozivamo građane i predstavnike medija da prisustvuju promociji vojnih škola u Pančevu.

Dan maternjeg jezika - Ivanovo

Veselija nastupila na manifestaciji Dan maternjeg jezika u Ivanovu. Manifestacija obeležavanja Dana maternjeg jezika i ove godine održana je u Ivanovu. U ovom mestu živi više od 10 nacionalnih manjina, a na današnjoj manifestaciji, prisustni su mogli da uživaju u kulturno-umetničkom programu na 15 jezika nacionalnih manjina. Nastupilo je i Kulturno umetničko društvo "Veselia" iz Glogonja.
Idvorjan Kornelie

Registracija poljoprivrednog gazdinstva

Od ove godine ne postoji obnova registracije koja traje u toku februara i marta meseca, već se svaka promena u gazdinstvu prijavljuje tokom cele godine (statusne promene, promena zemljišnog fonda i biljnih kultura koje se gaje, kao i stočnog fonda). Poljoprivrednici su obavezni da svaku promenu prijave u roku od 30 dana od nastanka promene. U slučaju da sadašnje stanje poljoprivrednog gazdinstva nije promenjeno u odnosu na 2011 godinu, nije potrebno da se vrši obnova registracije niti da se potpisujete bilo kakva izjava. Stanje u Registru od 2011godine biće priznato kao stanje i za ovu godinu. Ako je došlo do promena podataka u poljoprivrednom gazdinstvu, potrebno je nastale promene prijaviti na obrascima koje možete dobiti u Upravi za trezor.

Zima zima e pa šta...


Zima, zima - e, pa šta je, ako j' zima, nije lav! Zima, zima - pa neka je, ne boji se ko je zdrav!
A šta može zima meni, šta mi može, šta mi sme? Nek mi nosić pocrveni, eto to je, to je sve!

Formiran štab

Mesna zajednica Glogonj je formirala štab za elementarne nepogode, na čelu sa predsednikom Skupštine Mesne zajednice - Jovicom Zagorcem. Preduzete su sledeće mere: - Uvedeno je dežurstvo radnim danima u vremenu od 15.00-18.00, a tokom vikenda od 07.00-18.00. telefon predsednika je 063/147 2000 (spisak dežurnih sa brojevima telefona je istaknut na oglasnoj tabli MZ).

Izvoz u Rusiju

Pomozite nam da evidentiramo vrste voća, povrća i drugih prehrambenih proizvoda koji mogu biti predmet izvoza u Rusiju. Popunite formular u kancelarijama mesnih zajednica u naseljenim mestima i gradu/opštini ! ( FORMULAR ) U sredu 8 februara u maloj sali Gradske uprave grada Pančeva održan je informativni sastanak o mogućnostima izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Zimske čarolije

Za samo 24 sata napadalo je dovoljno snega da potpuno izmeni izgled sela. Za sada nema većih problema u saobraćaju, "Vojvodinaput" održava put Pančevo-Opovo prohodnim, a JKP "Glogonj" je očistilo sve ulice u selu. Nema nikakvih problema sa strujom, vodom i gasom. A izgleda da su i deca dobila jednonedeljni zimski raspust i mogućnost da se do mile volje zabavljaju na snegu.

Badnje veče

Otac Ivan Delić u prisustvu velikog broja vernika, osveštao je i zapalio badnjak na platou ispred budućeg hrama Svetog Petra i Pavla u Glogonju Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnji dan i Božić obeležavaju 6. i 7. januara pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

Novogodišnji paketići

Povodom NOVOGODIŠNJIH PRAZNIKA Mesna zajednica Glogonj je 25.12.2011 godine organizovala predstavu i pozvala DEDA MRAZA koji je podelio novogodišnje paketiće svoj deci predškolskog uzrasta rođenoj od 01.01.2005 pa sve do današnjeg dana (svoj deci koja imaju prebivalište i žive u Glogonju)
Srećne praznike želi Vam Savet Mesne zajednice Glogonj !
Fotografije po simboličnoj ceni, možete kupiti u Domu kulture "Mladost" Glogonj radnim danom od 08.00-12.00

Vetrozaštitni pojas

Glogonj, 26.12.2011. - u toku je sadnja vetrobranskog pojasa uz asfaltni put Glogonj-Jabuka. Vetrobranski pojas pored ekološkog značaja, doprineće zaštiti poljoprivrednog zemljišta od negativnog uticaja vetra, dok je čuvanje i zaštita mladih sadnica briga svih građana.
Mole se vlasnici parcela da se vrate u okvire svojih međa

Medju najboljima u Srbiji

Dečja folklorna sekcija Doma kulture "Mladost" Glogonj je nastupila na republičkoj smotri folklora, koja se održala 17.12.2011 godine u Kraljevu. Naravno kao što su nas navikli i ovog puta je osvojena srebrna plaketa i jedno 6.mesto u republici Srbiji ! Koreografija "Vranjsko polje" Koreografiju je postavila Jelena Krstevski Trajkovski, a šef orkestra Pavle Ubović
Direktor doma - Slavko Jovanovski
Snimak: Pirika Tot & Bane Petrović

Glogonjski vrtić

Početkom aprila 2012 godine Glogonj će dobiti vrtić. Ideja o osnivanju vrtića u Glogonju postoji već više od dve decenije. Da bi se da bi se obezbedili adekvatni uslovi za to bilo je potrebno mnogo vremena i rada. Kompletno su renovirane prostorije u kojima je bilo smešteno zabavište. Saniran je krov, zamenjeni su prozori, urađen novi pod, sve je okrečeno i ofarbano, a toaleti su prilagođeni mališanima predškolskog uzrasta i kupljen novi nameštaj. I konačno na sednici održanoj 13. decembra Gradsko veće je donelo odluku da školi odobrava proširenje mlađe mešovite predškolske grupe, finansiranje 2 vaspitača i materijalne troškove za tu grupu, rekao je Dragan Janjić direktor OŠ „4. oktobar“ Glogonj. U vrtić će biti upisana 24 mališana uzrasta od 3 do 5,5 godina. Ukoliko bude većeg interesovanja, oformiće se još jedna grupa.

Pošumljavanje

Radnici Šumskog gazdinstva „Banat“ privode kraju pošumljavanje započeto u okolini Glogonja. Ove godine u Glogonju je više zasađeno drveća, nego što je posečeno. Šumsko gazdinstvo „Banat“ koje posluje u sistemu „Vojvodinašume“ privodi kraju ovogodišnje pošumljavanje u glogonjskom ataru. Marljivim šumarima ne smeta ni košava, niti imaju drugih problema, a vremenske prilike idu im na ruku, kako bi realizovali plan pošumljavanja. – Privodimo kraju. Ovo je zadnje odeljenje odnosno odsek. Ostalo je još nekih par hektara da se završi. U roku od dva tri dana, ako vreme posluži, završićemo ovogodišnji plan za pošumljavanje, rekao je Dejan Krivokuća, šumar. RTV Pančevo

Razmišljanje o hrani spada u ozbiljnu filozofiju!

[caption id="attachment_1383" align="alignright" width="150" caption="Raša Popov"][/caption]
Raša Popov - 09.12.2011. Tajna glogonjskog kupusa
Putovao sam ove jeseni u dva maha po južnom Banatu. Pored autobusa su monotono prolazile gole njive. Neke obrasle korovom, puste, neke zarasle u travu. Ali odjednom iznenađenje: između Sefkerina i Glogonja, pravilno išpartane njive, prekrivene glavicama kupusa, karfiola i sveg onog antikanceroznog povrća kojim se diče priručnici o lekovitoj ishrani. Pomislio sam: „Gle neki vredni odgajivač kupusa, zadro je u duboku jesen i još seče kupus sa njiva”. Ali što smo bliže Glogonju, selu u pančevačkoj opštini, kupusišta su bivala sve češća.

Da se koreni ne zaborave

Dom kulture "Mladost" Glogonj je osmislio i realizovao projekat posvećen makedonskoj nacionalnoj zajednici u Republici Srbiji pod nazivom
"DA SE KORENI NE ZABORAVE"
- Cilj projekta je očuvanje makedonske tradicije, kulture, igre i sveukupnog makedonskog nasleđa od zaborava. Projekat je finansirao Grad Pančevo, a pomogli su i Mesna zajednica Glogonj i Nacionalni savet Makedonaca iz Pančeva, izjavio je Slavko Jovanovski, direktor Doma kulture Glogonj.

Memorijalni centar

Memorijalni centar na starom nemačkom groblju u Glogonju otvoren je 26 juna 2009 godine. Svečanost je otvorila Gospođa Šenke, predsednica Zavičajnog društva podunavskih Nemaca poreklom iz Glogonja. Koja je između ostalog rekla:

Uređenje kanalske mreže

Pre 250 godina veći deo Vojvodine bio je prekriven močvarama, barama i trsticima, naseljen veoma retkim stanovništvom. Uređenje voda omogućilo je naseljavanje ovih prostora i privredni razvoj. Sa istim ciljem izgrađena je i kanalska mreža oko Glogonja, koju naravno treba i održavati. Tokom prošle, 2010 godine, sredstvima dobijenim na konkursu APV, obavljeno je izmuljavanje svih kanala na jugo-istoku sela.